Kotitalousvähennys
Kotona toteutettu hoito- ja avustustyö oikeuttaa kotitalousvähennykseen.
Vuonna 2024 voit hyödyntää kotitalousvähennystä, mikä mahdollistaa jopa 60 prosentin vähennyksen hoivapalveluiden ostohinnasta verotuksessa.
Kotitalousvähennys on valtion tarjoama etu, jonka tavoitteena on kannustaa kotipalveluiden käyttöä ja tukea palvelualan yrittäjiä.
Vuodesta 2022 lähtien on voimassa ollut korotus, joka vaikuttaa kotitalousvähennyksen enimmäismäärään ja vähennettävään prosenttiosuuteen kustannuksista. Korotusta on jatkettu myös vuodelle 2024.
Kotitalousvähennyksen korotus koskee kotitalous-, hoiva- tai hoitotyön perusteella myönnettävää etua.
Kotitalousvähennystä voi saada erilaisista kotitaloustöistä, kuten hoivapalveluista, siivouksesta, remonteista ja digiavusta. Vuodesta 2024 alkaen myös kotona tehty fysioterapia kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.
Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi saada?
Vuonna 2024 kotitalousvähennys voi olla enintään 3500 euroa vuodessa henkilöä kohti, ja omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa.
Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten yhteensä voitte saada puolisosi kanssa 7000 euron vähennyksen. Jos kuitenkin haluatte maksimoida vähennyksen ja 3500 euron raja ei ylity, on järkevää hakea vähennys vain toiselle puolisolle, jolloin omavastuu vähennetään vain kerran.
Kun olet ostanut työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voit vähentää 60 prosenttia työn osuudesta.
Maksimivähennyksen saat, kun yritykselle maksamasi laskun työn osuus on 6000 euroa (6000 euroa x 60 %) – 100 euroa omavastuuta = 3500 euroa. Pariskunnan tapauksessa maksimivähennyksen voi saada 12 000 euron työn osuudesta.
Huomioi myös, että kotitalousvähennystä voi saada myös omiin tai puolison vanhempiin kohdistuneesta hoivatyöstä.
Millaisista kuluista kotitalousvähennystä voi saada?
Kotitalousvähennyksen hakeminen on mahdollista monista kotona tarvittavista palveluista, kuten:
- Tavanomainen kotihoiva- ja hoitotyö, kuten jokapäiväisissä toimissa avustaminen, kuten pukeutumisessa tai hygieniassa avustaminen, tai ruokailussa avustaminen.
- Asiointiapu, kuten avustaminen kauppa-, pankki- ja apteekkiasioiden hoidossa, ulkoiluapu, tai lemmikin ulkoiluttaminen, kun se on osa laajempaa kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä.
- Siivous, pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto, sekä ruuanlaitto.
- Tarjoilu- ja ruoanvalmistuspalvelut kotona.
- Kotona tapahtuva fysio- ja toimintaterapia.
- Auraus- ja piha-alueen puhtaanapitotyöt, kuten lumen pudottaminen katolta ja nurmikonleikkuu.
- Puutarhanhoito, kuten pensaiden leikkaus ja polttopuiden teko.
- Huonekalujen kokoamis- ja asennustyöt, kuten sälekaihtimien asennus.
Näin hyödynnät kotitalousvähennyksen
Voit saada kotitalousvähennyksen joko ilmoittamalla tiedot suoraan OmaVerossa, jolloin vähennys otetaan huomioon veroprosentin alenemisena uudessa verokortissa, tai täyttämällä lomakkeen 14A, jonka löydät verohallinnon verkkosivuilta.
Ilmoitukseen tarvitaan seuraavat tiedot:
- Yrityksen Y-tunnus
- Laskun loppusumma veroineen
- Työn osuus veroineen
- Muista säilyttää kuitit tehdyistä töistä varmuuden vuoksi.
Jos sinulla herää kysymyksiä kotitalousvähennyksestä tai muista hoiva-alan asioista, ota rohkeasti yhteyttä. Suurin osa tarjoamistamme kiireettömän kotihoidon palveluista oikeuttaa kotitalousvähennykseen.
Nursec Hoitopalvelut
- Satakunnankatu 31, 28130 Pori
- 040 5566166
- info@nursec.fi
- Y-tunnus: 2935625-4